BLOG

Det kan godt være at det lyder ligetil, men det er det ikke hvis man vil undgå at sine sko eller vaskemaskine tager skade, læs med her og find ud af hvordan du sikrer dine sko og maskine samtidig med et skinnende resultat.

Som baroner inden for sneakerverdenen, bliver vi tit mødt af spørgsmålet om det er muligt at bruge sin vaskemaskine til at rengøre sine sko eller sneaks, hvilket fører os til at udarbejde en udførlige guide som sørger for at du nemt og hurtigt kan komme til at gå i rene og velduftende sko igen!


Forarbejdet

Sørg for at forarbejdet er gjort ordenligt for at opnå det bedste resultat, se trinene herunder:

 

1. Trin - Fjern bånd og såler

Sørg for at snørebånd (Eller eventuelle HICKIES) og sålerne tages ud af din sko

2. Trin - Overfladisk skidt fjernes

Skyld din sko så al overfladisk skidt og møg fjernes - lad skoene være godt våde inden deres tur i vaskemaskinen

3. Trin - Vaskepose til sko 

Skoene skal nu i en speciel vaskepose til sko - den skåner nemlig både sko, tøj og vaskemaskinen fra de hårde stød som skoene kan forårsage. Dette trin anses for at være det vigtigste og det som de fleste overser!

4. Trin - Vaskeprogram 30 grader

Det er vigtigt at programmet på vaskemaskinen er et meget skånsomt program med centrifugering, og med en vasketemperatur på maksimalt 30 graders varme.

5. Trin - Sål og snørebånd vaskes i hånden

Snørebånd og såler smides ikke med i vaskemaskinen, de skal vaskes i hånden hvor ikke at ødelægge deres struktur og form.

6. trin - Lufttørring

Da de fleste sko og sneakers er meget følsomme overfor varme, er det vigtigt at de lufttørres - gerne et godt ventileret sted.


Pas på med visse materialer

Med disse seks overkommelige trin, skulle du være klar til at smide et par sko til vask, dog har vi nogle råd til hvilke materialer på nogle sko, som man skal være forsigtigt med at smide i vaskemaskinen

Som udgangspunkt kan alle sneakers smides i maskinen, men selve de påsatte materialer kan være problematisk hvis man insisterer på at maskinvaske dem.

 

Ruskind

Grunden til at dette materiale er mere sårbart end andre typer, er at ruskind ikke tåler vand i den grad, samtidig med at slagene fra maskinen let kan give mærker på ruskind.

Samme vaskeanvisninger givet for ruskind gælder også for nubuck.

 

Læder

Man siger normalt at læder ikke skal ind i vaskemaskinen overhoved, det kan nemlig få det til at sprække.

Men når det så er sagt, findes der forskellige slags sneakers af læder som rent faktisk godt kan tåle vaskemaskinen, så tjek op på om dine lædersneakers kan vaskes i maskine.


Disse sko og sneaks går godt til vaskemaskinen 

Når nu det er blevet nævnt, hvilke sko-materialer der ikke duer så godt til at gå i maskinen, er der her nogle anbefalinger til hvilke typer sko og sneakers materialer som godt kan gå i vaskemaskinen uden problemer.

Tex sko

Sneakers man oftest ser på gadebilledet, er nogle lavet af materialer af tex. Der er absolut ingen problemer i at smide sådan nogle til vask, da de tåler meget vand og så smitter farverne mm. ikke af.

 

Kanvas

Med sko eller sneakers af denne type materiale, er det muligt at vaske dem i maskine, men det er nødvendigt at tørringstiden er så kort som muligt, da skoene ellers kan få grimme skjolder. Så eventuelt tør disse over en radiator der ikke er for varm eller lignende (Sørg for en så lav varme som muligt).


Undgå slidmærker

Der er nogle få metoder til at undgå slidmærker på sine sneakers og sko i forbindelse med en skovask i maskinen. Den første metode som vi klart anbefaler som er speciallavet til formålet, er vaskepose til sko.

 

Vaskepose til sko 

Denne vaskepose skåner sko, vaskemaskine og eventuelt tøj der vaskes med samtidig. Den har det helt rette design til formålet, bl.a. med hærdede ringpuder som virker absorberende i forhold til de stød skoene afgiver når de kastes rundt i tromlen. Køb din vaskepose til sko her.

 

Øvrige metoder 

Smid eventuelt et håndklæde med i skovasken når der foretages en vask med maskine, dette vil give mindske risikoen for slidmærker på skoene markant.